Jumaat, 22 April 2011

Berdosa Pegang Bukan Mahram, Tak Berdosa Pegang Babi

video


uiiih punya lama la tak update belog aku nih..
dah makin bersawang dah aku tengok..

tapi tak pe, aku dah bersihkan dah sawang tu tadi..
so, sekarang dah clean n clear..

hampa dah tengok belom video yang aku upload tu??..
kasi tambah bekalan nak bawak p padang mahsyar skit..
rupa-rupanya pegang bukan mahram lagi berat kes dia eh..
nasib baik la time aku p date dulu tak pegang langsung dia tu..huhu
kalau tak, konfom kena taubat..
kalau TAUBAT betul-betuk ok la..
takut-takut kalau TauBuat ja..

kalau pegang babi tak berdosa pun, tapi kena samak la..
tapi bukan bermakna korang boleh p pegang babi untuk mintak no ekor..
tu memang dah nampak jelas, terang lagi bersuluh salah..
coz tu dah dikira syirik..
lain la kalau incase ada lori babi eksiden pastu babi byk kat tengah jalan..
then, korang angkat babi tu letak tepi, ha, kes macam tu tak berdosa la..
pastu, kalau kes bukan mahram lak, korang boleh je sentuh, tapi bila dah..
nikahhhhhh..
korang nak sentuh tang mana pun tak pa..


petikan hadis/dalil:

An-Nu'man bin Basyir berkata, "Saya mendengar Rasulullah saw. bersabda, 'Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan di antara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat / samar, tidak jelas halal-haramnya), yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Barangsiapa yang menjaga hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan, barangsiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti penggembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahwa setiap raja mempunyai tanah larangan, dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. Ketahuilah bahwa di dalam tubuh ada sekerat daging. Apabila daging itu baik, maka seluruh tubuh itu baik; dan apabila sekerat daging itu rusak, maka seluruh tubuh itu pun rusak. Ketahuilah, dia itu adalah HATI.'" (HR. Bukhori)[1]



anyway, apa-apa hal, kita ni dah dikurnia AKAL,
nabi dah tinggalkan harta pusaka baginda iaitu,
AS-SUNNAH & AL-QURAN...
so, bertindak berdasarkan itu la..



p/s andai salah, sila tegur ya..

Jumaat, 15 April 2011

Ini kisah kita semua...

layan lagu nafisa jap..

'di keheningan malam ini, aku dihimpit kenangan..'

aih, tetibe teringat pulak kenangan masa muda-muda dulu..hehe
rasa macam aku nih segan nak guna time masa dulu tu utk mencipta kenangan
utk dikenang...
teringat masa sekolah tadika,
sekolah kat ipoh..
lekir..
& kat tempat aku sekarang nih..
banyak kenangannya tu..
kalau boleh la, aku nak kumpul kan semua member aku
dari tadika sampai habis belajar..
tapi apa kan daya..
yang tinggal hanyalah kenangan..
& masa pun berlalu pergi...
tapi pape pun, kita layan lagu nora jap,

'masa berlalu, tanpa ku menyedari..'

malam ni stok nyanyi lagu je..hehe..
kejap je masa berjalan ek..tup tup tup dah 20-an
patutnya time ni dah pikir nak kawen dah wooo..
yela, bukan apa, kita ni umat akhir zaman, umur pun makin pendek, tak macam zaman
nabi-nabi sebelum Rasullullah dulu..
umur diorang semua beratus tahun, kita di puluh tahun je..
hehe..
pape pun, ajal maut di tangan Allah s.w.t..

hmmm..layan lagu wing pulak..

'hidup bagaikan pentas opera, tirai hidup dibuka, cerita pun bermula'

aiiihhh, bukan senang nak senang, orang-orang tua cakap nak susah senang..
tapi whatever happen, tabahkan hati..
kita ni pelakon kat pentas dunia reality..
membawa watak masing-masing..
ibu, ayah, anak..
pelajar, pekerja & sebagainya..
tapi yang penting hidup kita ni hanya untuk-NYA..
makan, minum..
kerja, tidur..
semua kerana-NYA..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...